İlk elmas madenciliği Hindistan'da 2800 yıldan daha uzun bir süre önce başlamıştır. Günümüzde birçok modern yöntem kullanılsa da elmas bulmak hala çok zorlu bir iş. Jeologlar doğanın en kıymetli taşlarını Sibirya'nın ve Kanada'nın donmuş tundralarından, Afrika'nın sıcaktan yanan çöllerine ve okyanus diplerine kadar her yerde arıyor.
Tek bir elması bulmak için bir evi dolduracak kadar toprağın elenmesi gerekiyor. Bulunanların da sadece çok küçük bir oranı kesilip cilalanarak mücevhere monte edilecek boyut ve niteliktedir.
PEKİ ELMAS VE PIRLANTA NEDİR?
Elmas pırlantanın ham yani işlenmemiş maden halidir.
Elmas, milyarlarca yıl öncesine, neredeyse zamanın başlangıcına dayanır. Her elmas son derece yaşlıdır, hatta dinozorların var olduğu dönemlerden bile çok daha önce oluşmuştur. Gökyüzündeki bazı yıldızlardan bile daha yaşlı olan elmas ve pırlantanın geçmişi, hayret verici bir yolculuğa dayanmaktadır.
Son derece yüksek ısı ve basınç altında yer kabuğunun derinliklerinde kristalleşen elmas, çok değerli
Sırlarını, yanardağdaki volkanik lavların yardımıyla dünyanın yüzeyine taşıyana kadar korudu. Daha sonra da binlerce yıl boyunca doğanın yıpratıcı etkileriyle karşı karşıya kaldı.
Pek çok kimse, pırlanta ve elmasın farklı taşlar olduğunu düşünmektedir.
Aslında ikisi de özünde aynı taştır. Elmas ve pırlanta arasındaki en önemli fark ise kesim şekilleridir.
Doğal elmas madeni, taşın alt kısmının Külah olarak özel bir formda kesildiğinde daha ışıltılı olan pırlantaya dönüşür. Elmas İse yüzeyinin daha az ve alt kısmının dümdüz olmasıdır yani taşın külahı yoktur.
Bir elmas ve pırlanta ne kadar renksizse o kadar değerlidir.
Elmas ve pırlantanın kalitesini kesimi rengi ve içinin temizliği belirler, pırlanta da renk sıralaması "diamond" kelimesinin ilk harfi olan "D" harfinden başlayıp "Z" harfine kadar uzanmaktadır biz sizlere fikir vermesi için pırlanta renk tablosunda belirtilmiştir.
– D-E-F, Ekstra beyaz, ---G-H-I-J Beyaz----K-L-M, Beyaza yakın ----N-O-Q-R, Çok açık sarı --- S-T-U-V-W-X-Y-Z, Açık sarı şeklinde değerlendirilmektedir.
PIRLANTALARIN İÇİNİN LEKELERİNİ GÖSTERMEKTEDİR.
FL, IF: Pırlantanın iç kısmında kusuru bulunmama durumu. Bu tip pırlantaların bulunması oldukça zordur ve fiyatları yüksektir.
VVS1, VVS2: Yok denecek kadar az lekeli pırlantalar. Lekelerin,10x büyütmeli mercek veya lup yardımı olsa bile görünmesi oldukça zordur. Bu tip pırlantalar da oldukça değerlidir.
VS1, VS2: Çok az lekeli pırlantalar. Lekeleri çıplak gözle görülemez. VVS1 ve VVS2'lere göre fiyatı daha uygundur.
SI1, SI2: Hafif Lekeli pırlantalar. Bu Lekeler,10x büyütmeli mercek altında görülebilir düzeydedir. SI dereceli pırlantalar, satın almak için uygundurlar çünkü lekeler çıplak gözle fark edilmezler. Ayrıca VS2 ve üstü dereceli pırlantalara göre fiyatları daha uygundur.
SI3: Lekeleri daha fazladır,SI3 pırlantalarının içerisinde çıplak gözle görülemeyen siyah noktalar olabilir,ayrıca çıplak gözle seçilebilen beyaz ufak lekeler olabilir.
I1: Hatalı pırlantalar. I1 berraklığındaki pırlantaların çıplak gözle görülebilen belirgin kusurları vardır. Eğer bütçeniz sadece I1 veya SI3 sertifikalı pırlanta almaya yetiyorsa, alacağınız ürünü çok iyi incelemenizi tavsiye ederiz.
I2, I3: Bu tür pırlantalardaki hatalar ve lekeler çıplak gözle görülebilir durumdadır. Ayrıca üzerlerinde siyah noktalar bulunan bu pırlantalar beyaz lekeler ve çatlaklar arasından bulutlu bir görünüm sergilerler.
KESİM NEDİR?
Yapısıyla oynanmamış ve kesimi iyi yapılmış pırlantada arada renk geçişleri olmadan tamamen renksiz ve ışıltılı olacaktır.
Profesyonel bir pırlanta kesimcisi, ışıltıyı maksimum oranda verecek şekilde kesimi yapar. Pırlantalar genelde her biri ışığı yansıtma özelliğine sahip 58 faset li olarak hazırlanır. Kesimi iyi olmayan bir pırlanta, ışıltıya da sahip olmayacaktır. Aşağıdaki imajlardan da kesimin nasıl olması gerektiğini görebilirsiniz
PEKİ KARAT SÖZCÜĞÜ NEDİR?
Karat" sözcüğü, eski mücevher tüccarlarının pırlantalarını tartmak için kullandıkları "carob" adı verilen keçiboynuzu tohumundan gelmektedir. Bu tohumların ağırlığı, şaşılacak derecede birbirine benzerlik gösterir.
Eskiden 1 karatlık pırlanta 1 keçiboynuzu tohumunun ağırlığına eşitti.
Özetle karat nedir sorusuna verilecek en net yanıt "pırlanta ağırlığını ölçmek için kullanılan ölçü birimidir.
‘’ UMARIZ SİZLERE YARDIMCI OLABİLMİŞİZDİR ‘’